Skip to main content

Thomas Hardy Visitor Centre, Dorset

  • Client:
    Dorset County Council and The National Trust
  • Architect:
    White Design
  • Value:
    £0.5m
  • Accreditation:
    BREEAM Excellent
  • Our Role:

    M&E, Building Physics, BREEAM & Sustainability


New Heritage Lottery funded visitor centre.

Situated just a few yards from the National Trust’s Thomas Hardy’s cottage, this new visitor centre brings to life the unique history of his birthplace and explores the Wessex landscape, the literary connection, its social history and its natural history. 

We worked closely with the National Trust and an interpretation specialist to develop concept scheme proposals into fully detailed M&E and sustainability designs for the new Thomas Hardy’s visitors’ centre. The scheme includes a café and flexible exhibition spaces with extensive AV and interactive displays which transform the way people engage with, learn about, and experience Hardy’s birthplace. 

We also developed the sustainability brief which among other things included a log gasification boiler (which is RHI eligible) for heating and hot water, LED lighting throughout and thermal compartmentalisation of the building.