Alfreton Park Community Special School, Derbyshire

Client: Derbyshire County Council

Architect: CLTH

Set within 10 acres of wooded parkland, Alfreton Park Community Special School is a brand-new Special Educational Needs School which connects flexible educational learning spaces for children with complex mobility and educational needs with the natural environment of the surrounding parkland. Many of the children spend significant amounts of time in healthcare institutions and so a key delivery for this project is to provide accommodation that is inclusive, adaptable, non-institutional and allows the children to develop natural behavioural and social skills for enjoyable and effective learning, as well as develop connections with the natural world beyond the classroom.

The school benefits from excellent, indirect natural daylighting throughout, a bespoke approach to sustainability with a strong focus on energy and water conservation measures, controllable and flexible learning spaces.

We provided M&E, sustainability and building physics consultation and design services from inception to completion.